Orkide Bakımı - 2

05-05-2023 18:08
Orkide Bakımı - 2
mol/l ve ppm Cinsinden Gübreleme

                  Vejetatif faz             Generatif faz

                    mmol/l    ppm            mmol/l     ppm


Toplam N  14,4              201,6               11,8               165, NNO3                 6,1           85,4 ,            6,1          85,1 

NNO4            1,8           25,2             1,0         14,0

Nüre                     6,5            91                4,8         67,2 

P                1,1            34,               1,1        34,1

K                3,0          117,               3,9       152,5 

CaO          1,2           67,3              1,1         61, 7 

MgO         0,5          20,2               0,5         20,2 

S               0,5          16,1               0,5         16,1

              µmol/l                          µmol/l

Fe           42,7           2,38          41,7            2,33

 Mn          7,3            0,40           7,2            0,40 

Zn            3,1            0,20           3,0            0,20 

B             7,8            0,08            7,6            0 08

 Cu          2,4            0,15           2,3            0,15 

Mo         1,0             0,10           1,0            0,10

iklim

Priva veya Hoogendoorn'dan bir iklim bilgisayarı kullanarak sera iklimini kontrol etmek en iyi seçenektir. Yerel bir sistem de kullanabilirsiniz, ancak seçenekler sınırlıdır.

Sıcaklık

Yetiştirme: optimum büyüme için, yetiştirme sırasında ortalama 28°C'lik bir sıcaklığı korumak için her türlü çaba gösterilmelidir. Çoğaltma odasında minimum sıcaklık 26.5°C, maksimum sıcaklık ise 30°C -32°C civarında olmalıdır.

Soğutma: soğutma sırasında 18°C ​​ile 20°C arasında bir sıcaklık muhafaza edilmelidir. Gündüz sıcaklığı 22°C'nin üzerindeyse 18°C ​​veya biraz daha düşük bir sıcaklık özellikle gereklidir. Yüksek gündüz sıcaklıklarını telafi etmek için geceleri daha düşük bir sıcaklık korunabilir. Yaprak hasarı sorunu yaşamadan phalaenopsis'i soğutmak için mümkün olan en düşük sıcaklık 17°C civarındadır. Bu sıcaklığın altında veya yüksek sıcaklık yokluğunda 17°C gece sıcaklığında


gündüz sıcaklıklarında (>24°C), yaprak hasarı meydana gelebilir. Çiçek sivri uçlarının gelişimi için gereken en düşük sıcaklıklar ve en yüksek ışık yoğunlukları, genellikle yaprakların kırmızı bir ton almasına neden olur. Soğutma sırasında bu renk oluşursa sorun olmaz; soğuduktan sonra bitkiler, çiçeğin gelişmesi ve yaprakların orijinal rengine dönmesi için biraz daha yüksek sıcaklıklara maruz bırakılacakları bitirme aşamasına gideceklerdir.

  •Nihai yetiştirme (Çiçeklenme): çiçeklenme sürecini hızlandırmak ve güzel büyük çiçek başaklarını elde etmek için, son yetiştirmedeki sıcaklık soğutmadan daha yüksek olmalıdır: 19°C-24°C. Ortalama 20°C-21°C sıcaklık ile bitkilerin kalitesi en üst seviyededir. Gündüz ve gece arasındaki sıcaklık farkı ne kadar büyük olursa, çiçek sapları o kadar yüksek büyür.

ön kanama

Çoğu çiçeklenme, soğutma periyodu boyunca indüklenecek şekilde programlanmıştır. Ancak bazen bu da kendiliğinden gerçekleşir ve buna ön çiçeklenme denir. Yeterince büyük olan bitkilerde bu olduğunda, daha düşük sıcaklıklar nedeniyle çiçek sapları büyüyecektir. Kritik sıcaklık 26°C civarındadır ve bitki sıcaklığı en önemli faktördür. Sera sıcaklığı akşam düştüğünde bitki sıcaklığı sera sıcaklığından yaklaşık 1°C - 2°C daha düşüktür. Bitkiler hala çok küçükse, ön çiçeklenme kaldırılmalıdır. Bu mümkün olan en erken aşamada olduğunda, çiçek dalı hala yumuşaktır ve çimdiklenebilir; Şube zaten eskiyse, kesilmesi gerekecektir. Çiçek dalının alt gözü kesilmezse yine de filizlenebilir; bu yan dallar genellikle daha düşük kalitededir.



Işık seviyesi

Yetiştirme sırasında iyi yaprak ve kök gelişimi için yeterli ışık önemlidir. Çok fazla ışık yapraklarda yanmaya neden olabilir. Çok az ışık, çok gergin ve niteliksel olarak hafif bir bitkiye, hafif bir çiçek sivri ucuna ve saksıda orta derecede kök penetrasyonu ile sonuçlanır.

Dış mekan ekranı: maksimum 1000-1200 Watt/m2 güneşli günlerde %70-80 arası gölgeleme yüzdesi gereklidir. Bu, yaz dönemi için badana veya dış mekan perdesi kullanılarak elde edilebilir. Tropikal ülkelerde ekim için hareketli bir dış mekan perdesi önerilir;

İç ekran: Her ikisi de hareketli olan iki ekran kullanılması tercih edilir. Alt ekran enerji tasarrufu içindir ve yarı saydamdır (ekran yüzdesi %15-%20'dir). Üst ekran %60 - %75 arasında bir ekran yüzdesi gerektirir.

                    Sıcaklık        Işık seviyesi açık

                             µmol/m²/s (lüks)

1sen faz fişleri     25-28°C             80-120 

                                                 (4.500-6.500)

1sen fazØ12 cmüreme 127-30°C          100-15

                                                   (5.000-6.000)

1sen faz Ø12 cm

üreme 2              27-30°C         100-150 

                                                    (7.000-8.500)

2ile ilgilifaz Ø12 cm

soğutma                17-22°C1                          50-170

                                                      (8.500-9.500)

3ile ilgilifaz Ø12 cm   19-24°C       170-190

                                          (9500-10500)

Yıl boyunca ışık seviyesinin daha sabit olduğu ülkelerde, ışığın dağılması koşuluyla %20 daha fazla ışık almak mümkündür. Bununla birlikte, daha yüksek ışık seviyelerinde daha yüksek bir nem olması da önemlidir.

Nem

Bir phalaenopsis kendini çok düşük neme karşı makul bir şekilde koruyabilse de, çok uzun süre çok düşük olmaması büyüme için daha iyidir. Bununla birlikte, yüksek sıcaklıklarla birlikte çok yüksek nem, bakteriyel hastalıklarla ilgili sorunlara yol açar. %60 ile %75 arasındaki nem değerlerini hedefleyin. Özellikle yüksek sıcaklıklarla birlikte daha düşük bir nem varsa, nemi artıracak sistemlerin kurulması önemlidir. Seçim, mahsulün ıslanmadığı sistemlere düşüyor (seranın tepesinde yüksek basınçlı nemlendirme, yetiştirme sistemi altındaki yağmur boruları, ped/fan sistemleri, vb.).

Tüm olası yetiştirme sorunlarının müteakip kapsamlı analizleri açısından, ışık yoğunluğu, sıcaklık ve nem gibi ana iklim parametrelerinin uygun bir kaydını tutmak önemlidir. Bu ölçümler mutlaka bir iklim bilgisayarı veya el tipi sayaçlar kullanılarak yapılmalı ve günlük minimum ve maksimum değerler kaydedilmelidir.

Zararlılar ve hastalıklar

İyi hijyen önlemleri ve hastalıklı bitkilerin haftalık olarak uzaklaştırılması, çoğu hastalık ve zararlının yayılmasını önler. Özellikle bakteriyel hastalıklar sıçrayan su ve ekin işleme yoluyla yayılır ve kimyasal olarak tedavi edilemez. Aşağıda en önemli hastalık ve zararlıların bir listesi bulunmaktadır.



Bakteriyel hastalıklar

Acidovorax: Acidovorax avenae spp Cattleya (eski adıyla Pseudomonas), Phalaenopsis yetiştiriciliğindeki en önemli bakteriyel hastalıktır. Hastalık, yağlı bir çekirdeğe sahip yapraklar üzerindeki karakteristik kahverengi lekeler veya sarı bir sınırla çevrili benek ile tanınabilir. Acidovorax ile bir istila, yaprakta küçük bir karanlık çukurla başlar. Azot dozunu, hijyen önlemlerini (hastalıklı bitkileri uzaklaştırın) ve sabit bir nemi ayarlayarak, genleşme bir şekilde sınırlandırılabilir. İyi hijyen önlemleri, bu bakteriyel hastalıkla ilgili sorunları önlemeye yardımcı olur. Çoğu yetiştirici, suya hidrojen peroksit (H2O) gibi bir dezenfektan ekler.2), klor dioksit (ClO2), bakır iyonları (elektroliz, yani bir 'Aquahort' kurulumu ile üretilir) veya bu bakterilerle ilgili sorunları önlemek için diğer katkı maddeleri.

Erwinia: Erwinia chrysanthemi ve Erwinia carotavora, Orkide yetiştiriciliğinde hücre duvarını parçalayan enzimler salgılayarak yumuşak çürümeye neden olan yıkıcı bakteriyel patojenlerdir. Bu patojen, sera iklimi kararsız olduğunda ortaya çıkar. Nem ve/veya sıcaklıktaki büyük dalgalanmalar

bu bakteri ile ilgili sorunlara yol açabilir. Bir Acidovorax enfeksiyonunda olduğu gibi, bu hastalığın yayılması, hastalıklı bitkiler uzaklaştırılarak ve tüm komşu bitkiler dezenfekte edilerek önlenebilir.

mantarlar

Fusarium: Bitkinin tabanı siyaha döner, turuncu sklerotlar belirir ve yapraklar sararır. Bu mantar, bitkinin zayıflığından yararlanan bir parazittir. Bu mantarla istila çoğu durumda ikincildir. Bitkiler stres altındayken en sık soğuma aşamasında ortaya çıkar. Sıcak ve nemli bir ortam böylelikle bu mantarın çoğalmasına ve yayılmasına yol açacaktır.

Rhizoctonia: Saksı toprağının etrafındaki kahverengi ağ yapısı, bazen bitkilerin tabanında ve alt yapraklarında kahverengi renk değişikliği. EC değerinin nem içeriğindeki büyük dalgalanmalar köklere zarar verebilir ve onları etkisiz hale getirebilir. Bu olursa, Rhizoctonia'nın Phalaenopsis'in köklerine saldırma şansı vardır. Bu kalıp bir kez yerleştikten sonra çıkarmak zordur. Rhizoctonia büyüyen bir sorunun sonucu olduğu için önlenmesi kolaydır. Alt tabakanın 4-6 gün dayanabileceğinden emin olun.



                                               

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.