Orkide Bakımı - 1

05-05-2023 18:00
Orkide Bakımı - 1

Orkide Yetiştirme Kılavuzu

Giriş


Bu yetiştirme kılavuzu, phalaenopsis saksı bitkilerinin yetiştirilmesini kısaca açıklamaktadır. Elbette, bu özlü uygulama kılavuzu her şeyi kapsamamaktadır ve uygulama yeni anlayışlara geliştirilebilir/güncellenebilir.

giriş phalaenopsis

Phalaenopsis, bitkiler alemindeki en büyük bitki ailesi olan Orkidelere (Orchidaceae) aittir. Bu bitkinin tek ayaklı bir büyüme alışkanlığı vardır (yan sürgünler yoktur), ana gövde tüm yıl boyunca büyümeye devam eder ve yaprak koltuğu başına bir çiçek dalı vardır. Phalaenopsis'in yaprakları etli ve karşılıklıdır.

Phalaenopsis'in anavatanı, bitkilerin gündüz 28°C-35°C ve gece 20°C-24°C sıcaklıklarda ve yüksek nemde büyüdüğü tropikal Asya'dır. Phalaenopsis ayrıca gölgeli bir ortamda da büyür. Bu bitki, besin maddelerini yapraklardan olduğu kadar köklerden de emebilir. Kök aynı zamanda bitkiye tutunma görevi de görür.

Sera

Modern bir serada bir phalaenopsis yetiştirilmelidir. Bu bir cam veya plastik bir sera olabilir. Soğuk gecelerde çift kat plastik kullanılması tavsiye edilir. Sera yerden oluğa kadar en az dört metre yükseklikte olmalı ve aşağıdaki öğelerle donatılmalıdır:

  • Isıtma boruları: ayrı ayrı kontrol edilen alt boru (2/3) ve üst boru (1/3);

  • Hareket edebilen kaplar (tercihen) veya tabanı açık hareket edebilen banklar;

  • 0,5-1,0 l/m²/dakika kapasiteli tepeden sulama borusu;

  • En az iki ekran, enerji tasarrufu için yarı saydam bir ekran (altta) ve ekran yüzdesi yaklaşık %65-%75 olan bir ekran bezi;

  • Soğutma aşaması için sıcaklığı soğutmak için ekipman. Bunun için pad-fan sistemi veya klima sistemi kullanılabilir.

Bitki materyali

Bitkilerin filolardan çoğaltılması özel koşullar gerektirir. Mantardan elde edilen bitkiler, filolardan elde edilen bitkilere kıyasla yayılma sırasında daha az arıza riski ve yetiştirme süresinde 5-7 aylık bir azalma avantajına sahiptir.

yetiştirme koşullarına alıştırılmalıdır.

Varışta bitkilerin işlenmesi

Bitkileri seraya  koyabilir ve gerekirse üzerini kapatabilirsiniz.

Daha fazla gölgeleme için bez kullanılabilir .Bu alışma süreci hem laboratuvar ekipmanı hem de fişler için birkaç gün sürer. Çıplak köklü bitkiler satın aldıysanız, hemen saksıya alınmaları gerekir.

Viyollere dikim

Bu tıkaçlar hindistancevizi turbası ve turba içerir ve genellikle biraz daha fazla nem tutar. Bu iyi bir şey, ancak ekimden hemen sonra ekime başlamak farklı bir yaklaşım gerektiriyor. Yeni kökler ilk haftalarda büyümelidir. Bu nedenle saksıya diktikten sonra bitkiler fidanlık kutusundaki bitkilerden biraz daha kuru tutulmalıdır. Normalde bitkilerin alt tabakasının bir tıkaçta kurutulması işlemi yaklaşık bir gün daha uzun sürer. Sulama suyunun EC değeri de daha düşük olmalıdır. İlk altı hafta için EC değerinin 0,5 mS/cm olması önerilir. Altı hafta sonra bitkiler normal şekilde yetiştirilebilir.

Viyollerde  büyüyen bitkiler

Ekonomik sebeplerden dolayı bitkilerinizi filolardan alıp fişli olarak yetiştirmeyi tercih edebilirsiniz. Daha önce de belirtildiği gibi, bu farklı bir yaklaşım ve özel bilgi gerektirir. Bir filodan 12 cm'lik bir saksıya saklanmaya hazır bir ürüne dönüşmesi yaklaşık 20 hafta sürer. Bitkiler 60 tıkacı olan bir kapta büyütülür. Bitkileri öncelikle “küçük” ve “büyük” boylarına göre ayırmak önemlidir. %80 "büyük" ve %20 "küçük" boyutları hedefleyin. Küçük bitkiler, büyük bitkilerden yaklaşık beş hafta daha uzun süreye ihtiyaç duyar.

Bitkileri tapalara dikerken, onları doğru yüksekliğe yerleştirmek çok önemlidir; bu, yaprakların tapanın sınırının üzerinde ve tüm köklerin altında olması gerektiği anlamına gelir. Son olarak, tüm tapalar tankın dibine itilmelidir. Ancak bu şekilde tapa kapatılacak ve böylece homojenlik garanti altına alınabilecektir. Dübeller dibe doğru itilmezse tapaların nem oranında büyük eksiklikler olacaktır.

Ekimin ilk haftalarında bitkiler serbest olmalıdır.

sık sık sulanır, yaklaşık her üç

günde yaklaşık 4 l/m² ve ​​birkaç hafta sonra yaklaşık beşte bir

10 l/m² ile gün.

12 cm saksılarda yetiştirin

Fişlerdeki bitkilerde 2-3 iyi yaprak olduğunda

(yaprak açıklığı 10-14 cm) saksıya alınabilirler. İçin

saksıda, bitkilerin sıralanması önemlidir,

küçük bitkileri tapalara saklarken olduğu gibi. Hakkında                                                                       

         Genel olarak, daha büyük bitkiler ve daha küçük bitkiler olmak üzere iki sınıf kullanılır.

   Saksı dikiminde bitkilerin düz, ortada ve doğru yükseklikte ekilmesi önemlidir. Bu, tüm köklerin saksıda olması ve tüm  yaprakların alt tabakanın üzerinde çıkıntı yapması gerektiği anlamına gelir. Çok derin dikim, büyüme noktasının hastalığa daha duyarlı olması dezavantajına sahiptir. Çok yükseğe dikmek, zayıf ankrajla sonuçlanır, bu da bitkinin dengesiz olmasına neden olur. Saksıya koyarken, büyüme noktasının çok sert sıkışmaması da önemlidir. Bu durum yaprakta şekil bozukluklarına veya büyüme noktasında kalıcı hasara yol açabilir.

            Saksılamadan sonra, daha küçük dereceler bir kenara bırakılır.

Batı Avrupa'da yetiştirme genellikle toplam alanın yaklaşık %50'sini kaplayan ayrı bir odada yapılır. Soğutma ve bitirme işlemi aynı odada gerçekleştirilebilir. Bu, gerekli toplam alanın yaklaşık %50'sini kaplayacaktır. Ancak iki ayrı odanın kullanılması tercih edilir. Soğutma bölümü, gerekli toplam yüzey alanının yaklaşık %16'sını (altıda biri) gerektirir. Soğutma ve bitirme işlemi bir odada olabilir ancak mekanik soğutma sıklıkla kullanıldığı için daha küçük bir odada çalışmak daha ekonomiktir. 




Bu gereklidir çünkü küçük bitkilerin farklı       sulama ihtiyaçları vardır.genellikle 

Küçük bitkilerin      

Tesisler/ m²

Hafta Sıcaklık

6-8 hafta yetiştirme süresi vardır. ve daha büyük bitkilerden ayrılmalıdır. Doğru mikro iklimi elde etmek için tüm bitkiler üçgen bir düzende (70-85 /m² ile Ø12 cm saksı, ±120 /m² ile Ø9 cm saksı) yerleştirilmelidir. Bitkiler ne kadar çabuk tekrar temas kurarsa, mikro iklim ve dolayısıyla büyüme için o kadar iyidir. Uzun dar yapraklı kötü bir yapının oluşmaması için zamanında çıkış önemlidir. Ayrıca, diğer bitkiler tarafından büyütülen küçük bitkiler büyümeye devam etmez, bu da daha az üniform partilerle sonuçlanır.

üreme planı

Phalaenopsis ekimi üç aşamadan oluşur: büyüme, soğutma ve bitirme. Bitki, 4-5 yaprak minimum 10-15 cm uzunluğa sahip olduğunda büyümeden soğumaya geçer. Soğutma sıcaklığına ulaşılabilmesi koşuluyla, soğutma genellikle tüm yıl boyunca yapılabilir. Daha kısa bir soğuma periyodu, daha az üniform bir çiçeklenme ile sonuçlanır. Ortalama 19°C-20°C sıcaklıkta 6-7 hafta soğutularak doğru bir çiçeklenme indüksiyonu sağlanır. Bitkiler soğuduktan sonra ortalama 20°C-22°C sıcaklıkta ekime giderler.

serinlemek, serinletmek. Ayrı bir ekimde 24 saatlik biraz daha yüksek bir sıcaklık da korunabilir, bu da hıza fayda sağlar.

yüzey

Alt tabaka seçimi için önemli olan, drenaj için kaba parçalar ve su ve besin maddelerini tutmak ve dağıtmak için ince parçalar (tozsuz) içermesidir. Alt tabaka çok fazla toz içermemelidir, çünkü yapı

sonra tencerenin dibine çöker. Hollanda'da sıklıkla kullanılan bir karışım, kabuk (12-16 mm) ve 2-3 kg/m'den oluşur.3 sphagnum. Kabuk ve hindistancevizi parçaları karışımı (70-30 oranında) giderek daha popüler hale geliyor.

Hindistan cevizi parçaları da yaygın olarak kullanılmaktadır. Hindistan cevizi cipsleri, sodyum ve klor tuzlarını gidermek için kullanılmadan önce durulanmalıdır. Durulamadan sonra hindistancevizi kompleksi kalsiyum ve magnezyum ile doldurulmalıdır.

İlk bir ayda üst katın fazla kurumamasına dikkat edin. İlk haftalarda saksı nemindeki büyük farklılıkların mahsulde daha sonra düzeltilmesi zordur.

Yüzeyde bazik bir gübre kullanıldığında Dolokal (< 3-4 kg/m) olması önemlidir.3) içinde

substratın pH'ını sabit tutar.

tencere

Ağırlıklı olarak 12 cm saksı boyutunda yetiştirilir. Saksılar şeffaftır ve daha iyi su tahliyesi için tabanın ortasında bir koniye sahiptir. İyi su tahliyesi, alt tabakanın EC değerini sabit tutar. 4-6 gün içerisinde yüzey bir sonraki sulamaya hazır hale gelmelidir.

Su ve gübreler

Yağmur borusu veya sulama kolu ile yukarıdan sulama önemlidir. Bir yağmur borusu tercih edilir. Su, kimyasal ve görünür kirlenme içermemelidir; sodyum ve klor gibi elementler 100 mg/l'nin altında kalmalı ve bikarbonat çok yüksek olmamalıdır. Çıkış suyunun EC değeri 0,2 mS/cm'den düşük olmalıdır. İyi suyun olmadığı durumlarda mutlaka osmozlu su kullanılmalıdır. Bitkinin ihtiyaç duyduğu su miktarı iklime, substrata ve mahsulün yaşına bağlıdır. Sulama sistemi 30-

Metrekare başına saatte 40 litre su. Bikarbonat (>0,5 mmol/l) ile birlikte yüksek bir pH (>6,5) varsa, su asitlendirilmelidir.

Phalaenopsis, gübreler veya tekli gübreler için ayrı karıştırma kutularına sahip bir sistem olan karışık gübreler kullanabilir. Gübre için ayrı karıştırma tanklarının kullanımına dayalı genel tavsiyeler bu kılavuzda yer almaktadır.

 

PG karışımı (bir NPK temel gübresi) eklenmiştir. Dolokal (CaCO olan3 bir MgCO3 içerir), yetiştirme sırasında substratın pH'ını sabit tutar.

tencere

Ağırlıklı olarak 12 cm saksı boyutunda yetiştirilir. Saksılar şeffaftır ve daha iyi su tahliyesi için tabanın ortasında bir koniye sahiptir. İyi su tahliyesi, alt tabakanın EC değerini sabit tutar. 4-6 gün içerisinde yüzey bir sonraki sulamaya hazır hale gelmelidir.

Su ve gübreler

Yağmur borusu veya sulama kolu ile yukarıdan sulama önemlidir. Bir yağmur borusu tercih edilir. Su, kimyasal ve görünür kirlenme içermemelidir; sodyum ve klor gibi elementler 100 mg/l'nin altında kalmalı ve bikarbonat çok yüksek olmamalıdır. Çıkış suyunun EC değeri 0,2 mS/cm'den düşük olmalıdır. İyi suyun olmadığı durumlarda mutlaka osmozlu su kullanılmalıdır. Bitkinin ihtiyaç duyduğu su miktarı iklime, substrata ve mahsulün yaşına bağlıdır. Sulama sistemi 30-

Metrekare başına saatte 40 litre su. Bikarbonat (>0,5 mmol/l) ile birlikte yüksek bir pH (>6,5) varsa, su asitlendirilmelidir.

Phalaenopsis, gübreler veya tekli gübreler için ayrı karıştırma kutularına sahip bir sistem olan karışık gübreler kullanabilir. Gübre için ayrı karıştırma tanklarının kullanımına dayalı genel tavsiyeler bu kılavuzda yer almaktadır.





     Karıştırma tepsisi; 1.000 litrelik bidonlar;                     Çıkış suyu: %100 yağmur suyu       


                                    Bir çözelti (100x konsantre)                                                     Miktar


  Gübre Tankı              Kimyasal formül ve konsantrasyon                            Vejetatif        Generatif


  Kalsiyum nitrat         Ca(NO3)2              19,0% Ca,  15,5% N                           25,0 kg          25,0 kg


  Amonyum nitrat        NH4NO3                18% N (9,0% NO3+ 9,0% NH4)         20,0 lt               10,lt


 Nitrik asit (%38)          HNO3                    %8,4 N, 6,0 mol H3O+ kg başına             0,0 lt              0,0 lt


 Potasyum nitrat          KNO3                    38,2% K, 13,0% N                                10,0 kg         15,0 kg


 Demir şelat                 (DTPA)                   6% Fe                                                    4,0 kg           4,0 kg




B solüsyonu (100x konsantre)                                                                                  Miktar


Gübre Tankı                  Kimyasal formül ve konsantrasyon                                Vejetatif        Generatif


Ure                                    CO(NH2)2                      46% N                                           20,0 kg          15,0 kg


Fosforik asit (%59)           H3PO4                           26,8% P, 8,6 mol H3O+ per kg      0,0 l              0,0 l


 Potasyum nitrat                KNO3                            38,2% K, 13,0% N                        10,0 kg         15,0 kg


Monopotasyum Fosfat     KH2PO4                       28,2% K, 22,3% P                          15,0 kg         15,0 kg


 

Potasyum sülfat                K2SO4                          44,8% K, 17,0% S                             0,0 kg         0,0 kg


Epsom tuzu                       MgSO4                          9,9% Mg, 13,0% S                          12,5 kg       12,5 kg


Manganez Sülfat               MnSO4                          32,5% Mn                                        125 g           125 g


Boraks                                Na2B4O7                       11,3% B                                            75 g             75 g


,Çinko sülfat                       ZnSO4                             22,7% Zn                                         90 g             90 g


Bakır sülfat                         CuSO4                            25,5% Cu                                         60 g             60 g


Sodyum Molibdat            Na2MoO4                         39,6% Mo                                         25 g              25 g

 


Döllenmiş suyun pH'ı 5,2 ile 6,2 arasında değişebilir. AT besin dozunun değeri 0,8 ile 1,2 mS/cm arasındadır. Yetim şeklinde çok nitrojen açısından zengin gübrelemeye dikkat edin. amonyum ve üre; bu çok bereketli bir büyüme sağlayabilir                              .

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.